2010. november 18., csütörtök

Azok a válogatós (?) cicák

Ha macskája jóétvágyú, akkor Ön egészen kivételes és kiváltságos helyzetnek örvend. A cicák többsége ugyanis megrögzötten válogatós és szeszélyes ételeit illetően. Legtöbbjük nemcsak, hogy a legdrágább macskaeledeleket igényli, de meg is követeli, hogy minden egyes étkezés alkalmával más és más ételt tálaljanak fel számára. E korántsem kellemes szokás azonban teljesen természetesnek tekinthető, ha figyelembe vesszük származásukat, amely viselkedésük eredetével egyetemben minden kétséget kizáróan vad őseikhez vezethető vissza.
A macskák családja a húsevés tekintetében meglehetősen eltér a többi emlőstől. A farkasok például gyökereken és bogyókon is képesek vegetálni mindaddig, amíg nem találnak megfelelő zsákmányt. Ezzel szemben a macskák nem tudják magukat e vegetáriánus étrendhez tartani. Hosszú évmilliók óta húsevőnek számítanak, ennélfogva elvesztették azon képességüket, hogy a növényi táplálkozás adta lehetőségeket felhasználhassák. Szervezetüknek feltétlenül szüksége van többek közt az A-, illetve B1-vitaminra valamint a taurinra, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ezekhez a rendszeresen elfogyasztott hús által juthatnak.
A macskatápszert gyártók persze tökéletesen tudatában vannak e követelményeknek és épp ezért arra törekszenek, hogy a messzemenőkig teljes értékű termékeket állítsanak elő, olyanokat, melyeket az éhes cicapocakok teljes megelégedéssel fogyaszthatnak el. Mivel a macskák sajnos nem tudnak olvasni, nem értik a dobozokon feltüntetett feliratokat sem.
Ezért időről-időre visszautasítják az eléjük tett ételt és mindig valami újat, valami mást akarnak megkóstolni, kipróbálni, mert az talán a már jól bevált étellel szemben számukra valami új, ínycsiklandozó lehetőséget kínál.
A macskatápok illata és íze teljesen különbözően hat egy macskára és ránk, emberekre. Az utóbbiról néhány vakmerő cicatulajdonos véleménye ki is kérhető, akik attól sem riadnak vissza, hogy belekóstoljanak kedvenceik ételébe. A táplálékok íze és illata a macskák ragadozó életmódjához alkalmazkodik, tehát annak megfelelő. Nekünk embereknek, a só és a cukor a két legpotenciálisabb ételízesítő, melyet a macskák szintén képesek érzékelni ugyan, de sokkal inkább érzékenyek a hús ízére és illatára mint kétlábú barátaik. Az a képességük is megvan, hogy embertársaiknál jóval hamarabb megérzik, ha egy étel már nem friss. Ez is oka lehet annak, hogy azt visszautasítják. A macskák illatérzékelése kifinomultabb, érzékenyebb, legalább tízszer erősebb, mint a mienk.
A kereskedelmi forgalomban kapható táplálékok esetében nem szükséges az ételek gyakori variálása, hiszen ezek, szemben az ételmaradékokkal, tökéletesen kielégítik a szervezet tápanyagszükségleteit.
Finnyáskodó természetük, válogatós rossz szokásaik miatt olykor meglehetősen bosszantóak tudnak lenni, de ugyanakkor gondoljunk csak bele: ez is része önálló természetüknek vagyis a macska csodálatos bájának, vonzerejének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése