2010. október 23., szombat

Tomboló nyár

„Ha újra itt a nyár és meleg az idő, az ember strandra jár…” hangzik el egy jól ismert, régi sláger részleteként e mondat. Mindnyájan egyet is értünk tartalmával, hiszen mennyire természetes dolog, hogy a kánikulai hőséget enyhítendő, megmártózunk a hűs habokban. Közeli vízpart híján pedig az árnyékba húzódva, kellemesen lehűtött italokkal frissítjük szervezetünket.


Víziszony
Igen ám, de ne csak a saját kényelmünket nézzük, hanem tekintsünk kicsit körbe házunk táján! Lelkiismeretes gazdik szeretnénk lenni? Akkor bizony gondoskodnunk kell házikedvenceink kényelméről is! De hát hogyan? Merül fel a jogos kérdés most nyilván sokakban! Hiszen, míg egy kutyatartó zuhanyvízzel hűtheti leghűségesebb társát, aki mindezt még örömmel is tűri, addig egy cica bizony foggal-körömmel –és ezt értse mindenki a szó legszorosabb értelmében szó szerint!- küzd a vízzel való érintkezés ellen. Bármennyire is tiszta állat, soha nem fog megbarátkozni a fürdetéssel. Kíváncsisága olykor ugyan a folyó víz irányába hajtja, de ez senkit se tévesszen meg! Őt csupán a csobogó víz látványa érdekli. Néha mancsával esetleg belecsap, de mindez pusztán bátortalan próbálkozás részéről és a következő pillanatban máris rettentő alapos mosdásba kezdve, undorodva nyalogatja le magáról.

Le a bundával!
Míg az ember szervezete a meleg hőmérséklet hatására izzadással védekezik, addig macskáink –hasonlóan a kutyákhoz- csupán lihegéssel tudják testüket hűteni. A hosszúszőrű állatokat célszerű a jóidő beköszöntével, azaz késő tavasszal megfosztani ”tollazatuktól”, fél-egycentis hosszra visszavágni azt. De csakis akkor, mikor már valóban kellemesen meleg az idő, különben szegényke teste a hirtelen jött csupaszsággal nem tud mit kezdeni és egyfolytában dideregni fog. A tavasszal lenyírt bunda pedig, az ősz beköszöntével, a ”szezonra” épp időben, szépen visszanő majd teljes pompájában. Viszont a nyírás kizárólag a testre, a törzsre vonatkozzék, a farokszőrnek nyugodt szívvel kegyelmezzünk meg!

Nyár a négy fal között
Mihez kezdjen az ember lánya-fia, ha városi lakásban tart állatot, de momentán nincs a lakás klimatizálva? Hogyan tudjuk a nappali órák forróságát elviselhetővé tenni cicánknak? Kis találékonysággal sok minden megoldható! Árnyékoljunk, sötétítsünk be legalább egy helységet kedvencünk számára, ahová napközben kedve szerint félrevonulhat sziesztázni. Húzzuk le a rolót egészen résnyire, szabad utat hagyva ezáltal a szellőzésnek is vagy a behúzott sötétítő függöny mögött legyen nyitva az ablak. Engedjünk neki bejárást a járólappal burkolt helységekbe, mivel a hűvös kőre fekve is kényelemben érezheti magát.
Az erkélyen, a nagyobb növények levelei alatt, a magasabb cserepek árnyékába vonulva élvezheti a kellemes szellő fuvallatát.

Így könnyű
A kertes házban élő négylábúak persze kiváltságos helyzetben vannak. Nekik nem okoz különösebb nehézséget a forróság elől való menekvés. Elég egy hívogatóan nyitva álló pince ablak vagy garázs ajtó és máris pár fokkal hűvösebb helyre kerülnek. Ott akár egész nap meghúzhatják magukat, mígcsak el nem jön az alkony, aminek hangulata vadászatra hívogat. Az egésznapos hőséget szintén nehezen viselő rovarok, bogarak ilyenkor ugyancsak életre kelnek, s mozgásukkal, hangjukkal magukra vonják a cicák végzetes érdeklődését…

Eszem-iszom
Nyáron nagyon fontos, hogy tálkájuk folyamatosan töltve legyen friss vízzel! A hőségben pedig a folyadék igen hamar felmelegszik, célszerű pár óránként cserélni. Mivel a nagy melegben az ételek is gyorsan romlanak és és veszítenek állagukból, zamatukból, csak közvetlenül etetés előtt tegyük táljukba az ételt, majd a maradékot azonnal takarítsuk el. Ezzel szembe a szárazeledel egész nap előttük lehet, hogy arra kedvük szerint bármikor rájárhassanak nassolni.

Macska a bőröndben
Évről-évre visszatérő problémát jelenthet a nyaralás kérdése, annak megszervezése. Mi legyen kedvencünkkel, amíg a család pár napra vagy akár pár hétre elutazik hazulról? Ki fogja etetni, gondozni, simogatni a gazdik távollétében? Esetleg elvigyük őt is magunkkal? Vajon, tetszene neki is az utazás, szeretne világot látni? Mit válaszolna, ha megkérdeznénk, melyik megoldás mellett tenné le voksát? Tudni kell, hogy az állat ragaszkodik a megszokott környezetéhez, a szeretett személyhez! Ha úgy döntünk otthon hagyjuk, mindenképp próbáljunk egy olyan személyt megbízni gondozásával, akit már ismerhet vagy aki legalábbis állatbarát. Sajnos, kisebb búskomorságra az esetek többségében számíthatunk részéről, mert nem fogja érteni a körülötte végbemenő változásokat, a gazdi eltűnését, de egy közeli ismerős barátságos feltűnése enyhítheti bánatát, vele könnyebben fog menni ezen időszak átvészelése.
Amennyiben pedig úgy döntünk, hogy kedvencünknek nyaralás alatt is mellettünk a helye, nos mindenképpen tájékozódjunk az ide vonatkozó lehetőségekről még jóval az utazás megkezdése előtt! Ha útunkat repülővel tervezzük, tájékoztassuk szándékunkról az adott légitársaság személyzetét előre, hogy a cicát a reptéri előírásoknak megfelelő szállítódobozban a fedélzetre magunkkal vihessük! A szálláshely lefoglalásakor feltétlenül kérdezzük meg, hogy az adott helyre bevihető-e állat, mert nem mindenhol várják tárt karokkal kedvenceinket! Néhány hotel azonban bizonyos felár felszámítása mellett, elszállásolja a négylábú vendégeket is. Célszerű a szoba elfoglalásakor az ajtóra figyelmeztető táblát kitennünk, hogy ott cica is tartózkodik, mert hiszen ezt a takarító személyzet nem tudhatja! Ellenkező esetben igen kellemetlen meglepetésben részesülhetünk. Amíg távollétünkben szobánkat kitakarítják, addig a cica, a mit sem sejtő személyzet háta mögött a nyitva hagyott ajtón át kereket oldhat!
Azonban tudni kell, hogy a velünk együtt nyaraló cicának ez a hirtelen jött ”vakáció” nincs igazán ínyére! Ő nem vágyik az ilyesfajta változatosságra, konzervatív felfogású e téren. Az otthon megszokott nyugalma, a jól ismert búvóhelyek és a környezet az igazán biztonságot adó fészek számára.

Nyaralás helyett
Aki pedig úgy dönt, az idén nem utazik el pihenni, helyette inkább újdonsült cicatulajdonossá akar válni vagy éppen a már meglévő állományát szeretné bővíteni, annak itt a jó alkalom! Ugyanis, a tavasszal dömpingszerűen szerelembe esett cicalányok immáron megszülték szerelmük gyümölcsét és idestova leválaszthatóak lesznek a mamáról. Van tehát választási lehetősége az érdeklődőnek bőven, nemtől, fajtától, színtől függetlenül.
Ha pedig cicakereső körútunk pozitív eredménnyel zárult és a zsákmánnyal elégedetten hazatértünk, puffogtassunk el néhány napot az éves szabinkból, amit a kiscicával otthon, kettesben eltölthetünk! Legyen ez a pár nap az összeszoktatásé, szánjuk ezt egymás természetének megismerésére, a bensőséges viszony kialakítására és megszilárdítására! Legyen ez életünk első közös, szép nyara!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése