2010. október 28., csütörtök

Látvány és Hang

A macskák halló- és látószerveinek működése megegyezik az emberi szervezettel, alapjában véve mégis jelentős különbségek fedezhetők fel. Vannak olyan jelenségek ugyanis, melyeket a cicák embertársaikkal szemben képesek látni és hallani, de ugyanakkor ez a tény megfordítva is igaz. Az evolúció hosszú évmillióin át a macskák érzékszervei rendkívül kifinomultak voltak, adottságaik birtokában ügyesen tudtak vadászni. Néhány ezer év elteltével azonban -főleg háziasításukat követően-, képességeik jelentős mértékben tompultak.


Amit látnak...
Látásuk és hallásuk a vadászatra specializálódott, s ehhez még a természet is segítséget nyújt. A napnyugta utáni és a virradat előtti időszak az igazi, a vadászatra legalkalmasabb. Pupilláik rendkívül jól alkalmazkodnak életmódjukhoz: az éjszakai portyázások során a sötétben teljesen kitágulnak, nappal viszont egészen keskenyre összeszűkülnek. A retinában található csapok és pálcikák háromszor olyan sűrűn helyezkednek el, mint az emberi szemben, eredményeképpen a macska nyolcszor élesebben lát a sötétben. Színérzékelésük viszont sokkal gyengébb, így például a piros színt szürkének illetve feketének, a narancssárgát sötétzöldnek látják. Sajnálatra azonban semmi ok, hiszen ha tudnának beszélni, akkor elmondanák, hogy ez számukra igazán nem jelent különösebb problémát. A színeknek ugyanis meglehetősen kevés figyelmet szentelnek. A szabad természet, a madarak, az apró állatok mozgása igazán az, ami érdekli őket.

És amit hallanak...
Mindent, ami az emberi fül számára hallható, sőt! Érzékelik az alsó hanghatár körül hangzó apró zörejeket is, melyeket mi már nem vagyunk képesek felfogni. A számunkra azonban átlagos erősségűnek tűnő hangerőt, ők sokkal élesebben hallják.
A fő különbség leginkább mégiscsak az, hogy hallják az úgynevezett ultrahangokat, így például a denevér visító vinnyogását is, amely emberi fül számára érzékelhetetlen. Az egér és más egyéb apró rágcsálók is ultrahangokat kibocsájtva kommunikálnak egymás közt, s közben nem sejtik, hogy milyen sokat segítenek ezzel az éppen rájuk vadászó macskának, aki zsákmányszerző körútja során, ezekre a zajokra figyel, segítségükkel találja meg áldozatait.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése